12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

couvání, otačení, předjíždění (dotaz k bodovému systému)

couvání, otačení, předjíždění

TAZATEL14. února 2013 (15:25)

Jel jsem po pozemní komunikaci rozdělenou přerušovanou čarou. Po obou stranách komunikace jsou parkovací místa a dále se na ni s obou stran napojují příjezdové cesty do dvorů domů kolem.
Přijíždím, vyhazuji pravý blinkr, brzdím a mezi tím kontroluji zpětná zrcátka. Čisto, tak v mžiku dávám zpátečku a couváním otáčím vozidlo na příjezdovou cestu na straně směru jízdy mého vozidla, tedy po mé pravici, abych jej otočil a zaparkoval na protější straně komunikace. To vše při oznámení směru jízdy. Blinkr tedy bliká, já opatrně couvám a otáčím vozidlo, když mě ve třetině úkonu dojede autobus za mnou, vyhazuje levý blinkr a začne mě předjíždět ve chvíli, kdy čumák mého vozidla zákonitě zasahuje i do protisměru.
Při absenci dostatku místa rozjetého autobusu na objetí mého vozidla a započatého úkonu mého vozidla jsme se potkali mým levým bokem a autobusovým pravým rohem.
Já při couvání nesmím ohrozit nikoho kolem, stejně jako autobus nesmí ohrozit předjížděné vozidlo mimo to oba musíme hlídat i protisměr.
Čekal jsem, že když už jsem měl auto ve třetině otočeno, že mě nechá zacouvat abych nebrzdil provoz a umožnil mu dost místa na bezpečné předjetí, objetí, ale asi neodhadl, že se mi ještě čumák pohne před něj.
Na čí straně byla chyba, když jsem začal první couvat a otáčet vozidlo já a během toho mě začal předjíždět autobus? Kdo koho ohrozil a kdo je v právu? Děkuji za odpověď.

Reagovat

RE: couvání, otačení, předjíždění

ODBORNÍK14. února 2013 (16:50)

No a jak jste se dohodli? Nebo tam byla policie?

Reagovat

RE: RE: couvání, otačení, předjíždění

TAZATEL14. února 2013 (17:05)

Byla tam policie. Škoda vyčíslena na 20 tis. A je to tvrzení proti tvrzení. Řidič autobusu mě předjížděl když sem stál u kraje a já se potom najednou otočil tvrdí a já říkám, že jsem byl už v manévru a on mě začal objíždět. Bohužel jsme oba v tom šoku popojely s vozidlem aby projeli i ostatní a to je chyba a už ji nikdy neudělám. Policie rozhodne nejspíše na spoluúčast a půjde to půl na půl.

Reagovat

RE: RE: RE: couvání, otačení, předjíždění

ODBORNÍK14. února 2013 (19:05)

Půl na půl ve správním řízení neexistuje a policie nic nevyřeší, nýbrž správní orgán. Sice můžete být oba uznáni vinnými přestupkem, ale zavinění nehody bude mít jeden.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Nehoda při couvání na hlavní
Ahoj všem, poradíte mi někdo prosím kdo je viníkem autonehody v této situaci? Dnes jsem jel na hlavní a po levé straně u obchodu byla...
19. listopadu 2019
Předjíždění s dopravní nehodou a zraněním druhého řidiče.
Dobrý den, předjížděla jsem mimo obec na přehledném úseku, kde není předjíždění zakázáno, pomalu jedoucí vozidlo. Zkontrolovala...
14. listopadu 2022
Ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakou mám šanci vyhrát správní řízení popřípadě soud. Přestupku jsem se měl dopustit tim že jako...
4. února 2021
Předjíždění v obci doprovázené varovným signálem s následnou nehodou
Dobrý den,stala se mi nemilá událost v zimě (přesněji na konci ledna, kdy pozemní komunikace byla pokryta vrstvou uježděného čerstvého...
14. března 2017
předčasný blinkr
Dobrý den, prosím o radu, dnes jsem chtěl na rovné a přehledné silnici předjíždět autobus, v protisměru jelo os. auto bohužel bylo to...
1. dubna 2021


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek couvání, otačení, předjíždění v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera