12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel (dotaz k bodovému systému)

Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

TAZATEL13. ledna 2020 (16:45)

Dobrý den,
v odvolacím řízení,které bylo správním orgánem potvrzeno původní rozhodnutí /jedná se o překročení nejvyšší povolené rychlosti v městě do 15 km/h/ - pokuta a náklady řízení.
Při prvostupňovém řízení správní orgán absolutně nerespektoval zásady správního řízení,načež došlo k mnoha odvoláváním a upozorňování na nezákonný spůsob vedení řízení správním orgánem a trestnímu oznámení na správní orgán.
Důsledkem toho se mi po vzájemné dohodě odvolací orgán mstí a jako součást rozhodnutí podal podnět registru řidičů k přezkoumání odborné způsobilosti k řízení vozidel,a to na základě minulých dopravních přestupků,a to počínaje od roku 2000 za které jsem byl v minulosti potrestán,osvědčil jsem se a měly by být zahlazeny ,samotný podnět sice k ničemu nezavazuje,....ale je tenhle podnět zákonný a může být takto odůvodněno zahájení řízení? Bodový stav do poslední chvíle jsem měl 0 bodů. Děkuji za informaci.

Reagovat

RE: Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

ODBORNÍK13. ledna 2020 (20:50)

Nezlobte se, ale bez znalosti spisu vám s tím neporadím. Pokud vás vyzvou k přezkoušení, bude třeba vyhovět. Určitě by ten jejich krok měljít zažalovat, ale nikdy jsem do neviděl. Musel bych ten podnět vidět.

Reagovat

RE: RE: Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

TAZATEL13. ledna 2020 (21:36)

Je to součástí rozhodnutí,kterým se potvrzuje odvolání prvostupňového orgánu,výše pokuty a úhrada nákladů řízení....v předchozí stati jsou mi vyčítány předchozí přestupky atd,...a dále je : Přezkoušení odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.
odvolací orgán opakuje,že jednání obviněného zapadá do jeho rozvolněného přístupu k pravidlům silničního provozu(sám na místě dle strážníků měl uvádět,že zákony neplatí kvůli domnělé přetrvávající existenci čsfr-pozn odvolacího orgánu),a ž jeho řidičská historie a vlastně i současnost vzbuzuje pochybnosti o tom,zda je obviněný vůbec k řízení odborně způsobilý.Proto odvolací orgán dává podnět orgánu evidence řidičů,aby ten u obviněného zahájil řízení o odnětí řidičského oprávnění z důvodu podezření na ztrátu odborné způsobilosti,a dle § 97 odst 3 zákona o silničním provozu obviněnému nařídil ve stanovené lhůtě právě přezkoušení z odborné způsobilosti ve smyslu § 45 ve spojení s §38 a násl. zákona c 247/2000 Sb . Tolik doslova.
Tenhle blaf se argumentací skoro 18 let starými záznamy o přestupcích a bláblu městapáků přece nemůže být relevantní právní důvod,navíc dle spr. řádu nesmí odvolací rozhodnutí přesahovat původní sankční rozsah prvostupňového orgánu.

Reagovat

RE: RE: RE: Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

ODBORNÍK16. ledna 2020 (07:45)

(3) Příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností v rámci řízení o omezení nebo odnětí řidičského oprávnění nařídí držiteli řidičského oprávnění, aby se ve stanovené lhůtě podrobil přezkoušení z odborné způsobilosti podle odstavce 2, vyjdou-li najevo skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že držitel řidičského oprávnění pozbyl částečně nebo zcela odbornou způsobilost.
Skutečnosti by musely být "důvodné". Tento institut lze použít tehdy, když žadatel o rozšíření řidičského oprávnění fatálním způsobem neuspšje u zkušebního testu. např. nevyřeší žádnou křižovatku, napíše na 30 bodů z 50 a podobně. V praxi se používá zcela minimálně.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

TAZATEL16. ledna 2020 (09:51)

Dobrý den,mnohokrát děkuji za odpověď.
V rozhodnutí orgánu SO1,proti němuž směřovalo odvolání,je v části odůvodnění uvedeno doslova,cituji:
K osobě pachatele správní orgán uvádí,že k přestupkům,kterých se obviněný doposud dopustil,nebude při vyměřování správních trestů,vzhledem k časovému rozestupu mezi ním a nyní projednávanými přestupky,přihlížet".
Zákon hovoří jasně,že podání stížnosti nesmí být stěžovateli na újmu,dále ......správní řád:Odvolací správní orgán nemůže změnit napadené rozhodnutí v neprospěch odvolatele, ledaže odvolání podal také jiný účastník, jehož zájmy nejsou shodné, anebo je napadené rozhodnutí v rozporu s právními předpisy nebo jiným veřejným zájmem.
Dále,odvolací orgán rozhodl v rozporu se zákonem,rozhodnutí je psáno pohrdavým,urážlivým způsobem,absolutně odsouvá všechny moje námitky jako nepodstatné,vyjadřuje se o nich cituji: "Mezi lamentací nad svévolí a zlovůlí správního orgánu se pak občas objeví námitka věcná. Jejím cílem není ochrana práv obviněného!!!!!,ale pouze oddálení rozhodnutí ,eventuelně vytvoření procesní miny pro správní orgán",dále je výše trestu v rozporu se zákonem odůvodňována i přestupky,jejichž stáří je i cca 18 let.
Lze se mimo správní žalobu proti tomuto,právoplatnému rozhodnutí nějak bránit či jej účinně napadnout jako vydanému v rozporu se zákonem atd?
Děkuji za odpověď.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel

ODBORNÍK16. ledna 2020 (19:07)

Mlžete podat stížnost podle § 175 správního řádu.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Předčasné odložení přestupku a zahájení správního řízení pro správní delikt.
Dobrý den, podařilo se mi zaparkovat v zóně zákazu stání, kde jsem dostal bloček a o několik dní později jsem byl vyzván k podání...
25. února 2017
Datum počátku běhu lhůty pro podání žaloby
Dobrý den, Rozhodnutím odvolacího SO2 ze dne 9.1.20 jsem byl uznán vinným spácháním dopr přestupku,rozhodnutí je potvrzením Rozhodnutí...
27. února 2020
Zadržení řidičského průkazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak dlouhá doba je řešení přestupku u nadýchaných hodnot 0,32 dále následující 0,31 promile...
14. července 2014
Délka správního řízení
Dobrý den, 14. 5. 13 spáchán přestupek, naměřeno 0,56 a 0,54 promile. 20. 5. 13 - oznámení o zahájení správního řízení 12. 6 -...
19. září 2013
Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) - § 125c / 1b) + Střední překročení rychlosti - v obci
Dobrý den, byl mi zadržen řidičský průkaz, jelikož mně zastavila pčr kvůli překročení rychlosti a následnou dechovou zkouškou...
12. června 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Jaké jsou konkrétní zákonné důvody ztráty způsobilosti k řízení motorových vozidel v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera