| Prosba o radu zasílám Vám svoji prosbu o pomoc. Dovolil jsem si nesouhlasit s úředníkem tak mi prodloužil zadržení Ř průkazu o jeden rok. Nemněl jsem se... | 24. března 2018 |
| Ojeté pneu Dobrý den, manžel jel ve městě s os.autem, které mělo viditelně ojeté pneu /nové sice již zakoupeny ale dosud nepřezuto/. Při silniční... | 11. května 2016 |
| Výzva ke sdělení údajů - překročení rychlosti v obci Dobrý den, toto pěkné počtení nám přišlo na firmu a chci se zeptat, dá se s tím něco dělat? Platí osoba blízká od roku 2013? -... | 18. června 2019 |
| klugova.d92@gmail.com Dobrý den, dne 9.1.2023 jsem byla hlídkou PČR zastavena a policistou ještě před jeho žádostí o předložení ŘP a OP vyzvána k podrobení... | 20. března 2023 |
| Odmítnutí krevních testů z donucení - policejní šikana Dobrý den, Chtěl bych požádat o posouzení této záležitosti: V sobotu 30. 7. 2016 jsem kolem 10 hodiny dopoledne jel z areálu letiště... | 1. srpna 2016 |
Na této stránce je zobrazen příspěvek nezpůsobilé vozidlo v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.
Navigace:
nezpůsobilé vozidlo
TAZATEL17. května 2018 (15:04)Dobrý den, pravidelnou technickou kontrolou mi byla STK zjištěna vážná závada, tedy závada bezprostředně neohrožující provoz, a stanovena 30-ti denní lhůta k jejímu odstranění s tím, že po tuto dobu je vozidlo způsobilé k provozu. Opakovanou kontrolou bylo zjištěno, že závada byla odstraněna nedostatečně, STK odstranila známku a vozidlo bylo prohlášeno nezpůsobilým provozu přesto, že závada nesplňuje zákonná kriteria nezpůsobilosti. Byl postup STK v souladu se zákonem, když do uplynutí 30-ti denní lhůty zbývá 14 dní a závadu ve lhůtě odstraním? Děkuji za odpověď.
ReagovatRE: nezpůsobilé vozidlo
ODBORNÍK19. května 2018 (09:05)Postup STK je ve vyhl. č. 302/2001 Sb. Ale na první oko jsem to tam nenašel.
ReagovatRE: RE: nezpůsobilé vozidlo
TAZATEL19. května 2018 (21:23)Dobrý den. Děkuji Vám za odpověď. Vyhláška reguluje pouze rozsah a způsob provádění technických prohlídek. To, co v dotazu zmiňuji, je usměrněno zákonem 56/2001 Sb., konkrétně v § 51. Dle odst. 1 je v případě zjištění vážné závady vozidlo způsobilé provozu 30 dní od vydání dokladu o výsledku kontroly technického stavu. Provozovatel vozidla je povinen v této lhůtě přistavit vozidlo s odstraněnou závadou STK. Podle odst. 3 tohoto paragrafu, bude-li při prohlídce způsobu odstranění vážné závady zjištěna tato závada opakovaně, je vozidlo technicky nezpůsobilé provozu. Otázkou tak je, jak může být vozidlo nezpůsobilé, když podle odst. 1 je technicky způsobilé a to nejen proto, že mi ještě neexpirovala 30-ti denní lhůta na odstranění závady, po níž je vozidlo technicky způsobilé, ale rovněž proto, že vážná závada nesplňuje kriteria technické nezpůsobilosti dle § 37 uvedeného zákona, jelikož bezprostředně neohrožuje bezpečnost provozu, nepoškozuje životní prostředí a ve stanovené lhůtě eliminuji i třetí kriterium nezpůsobilosti, a to že technickou prohlídkou způsobu odstranění závady prokážu technickou způsobilost vozidla.
ReagovatRE: RE: RE: nezpůsobilé vozidlo
ODBORNÍK19. května 2018 (22:10)Nejde o bezprostřední ohrožení, ale o stanovení postupu. Materiálně je to auto sice ve stejném stavu, ale prostě zákon to tak stanoví. Je to druh určité fikce, kterou nelze vyvrátit.
ReagovatRE: RE: RE: RE: nezpůsobilé vozidlo
TAZATEL20. května 2018 (10:26)Fikce, která uživateli vozidla, a to bohužel i v případě jeho nezavinění, připraví řadu významných nejen organizačních a finančních problémů. Jednak musí objednat odtahovku pro odtažení vozidla ze vzdáleného STK, dtto. pro odvoz do servisu, dtto. pro odvoz ze servisu na opakovanou prohlídku. Auto je, jak uvádíte, de facto technicky způsobilé, de jure nikoliv. Když to dovedu ad absurdum, tak když bude provozovatel přehnaně aktivní a přistaví dle jeho přesvědčení opravené auto hned druhý den, tak má smůlu. Z tohoto hlediska mi to připadá jako absurdní (nicméně takových je celá řada našich právních norem) a z pozice provozovatele vozidla jako šikanózní. Nic s tím ale asi nenaděláme, zákon je zákon. Ještě jednou moc děkuji za odpovědi.
Reagovat