12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Parkování (dotaz k bodovému systému)

Parkování

TAZATEL11. dubna 2013 (18:04)

Dobrý den,
prosím o vysvětlení jak to paní referentka myslí když v odpovědi píše že ja na takto vyznačeném parkovišti stát nesmím? Přestupek jsem neudělal jelikož jsem měl vozidlo správně oznacené parkovací kartou pro invalidy.

Děkuji s přeji krásný den.

Konverzace mezi mnou a mdcr.

Sled události při řešení dopravního přestupku ze dne 8. 3. 2013 v Přítkovské ul. Před domem 1650/5 Teplice v 21.30 hodin

Dne 7.3.2013 v 14.00 hodin jsem přijel do místa mého bydliště Přítkovská 1650/5 Teplice s osobním autem Aveo RZ 7U00710 označené parkovacím průkazem který osobně vlastním a je vystaven na mé jméno k průkazu ZTP č.495198 vydaný magistrátem města Teplice a zaparkoval jsem na vyhrazeném stání pro osoby tělesně postižené vodorovné značení V10f a svislém značení „Parkoviště pro invalidu" IP12+O1, bez vyznačené RZ. Takto bylo parkovací místo vyznačené min. 14 dnů, takže jsem tam v dobré výře že toto označení takto platí zaparkoval. (Předtím byla na svislém dopravním značení vyznačena RZ tu majitel odstrani) Zdůrazňuji že když jsem auto parkoval byla značka IP12+O1 bez označení RZ. Tento stav dosvědčí někteří nájemníci z domu a manželka, která se mnou v uvedený den přijela. Tento stav trval do pátku 8. 3. 2013 do 17.30 hodin kdy šla manželka ze zaměstnání dále již nevíme jelikož už jsme s autem nejezdili a ani jsme nabyli venku. Večer asi v 20.40 přišel za mnou pan Nykodým a řekl že musím odjet z vyhrazeného stání že nemá kde zaparkovat a že je to jeho místo, oponoval jsem mu že na značce není vyznačena RZ tak mi řekl že už je. (RZ musel 8. 3. 2013 po 18.00 hodině dopsat) Já jsem na toto tvrzení odpověděl, že ráno s autem odjedu, neboť sám jsem řídit nemohl a jiného řidiče v bydlišti nemám. Po tomto rozhovoru odešel a pravděpodobně zavolal Městskou policii, která zavolala odtahovou službu. Mě o této situaci neinformovali, až když jsem zahlédl blikání majáků tak jsem při pohledu z okna zjistil, že nakládají mé auto, ihned jsem šel dolů a snažil jsem se Měst. policii vysvětlit jak této situaci došlo. (viz popis v úvodu) Mé tvrzení nezávisle potvrdili i někteří nájemníci kteří bydlí v domě, ale Měst. Policie tuto informaci vůbec nevzala v potaz i když sama uznala, že RZ na dopravní značce je pravděpodobně čerstvě a neodborně dopsána, pouze mi řekla že p. Nykodým předložil povolení od Magistrátu města Teplice vystavené na RZ uvedeného vozidla a na jméno jeho matky. Jestliže obdržela povolení (pravděpodobně změna RZ) v pátek 8. 3. 2013 a na dopravní značku vyznačili číslo RZ až někdy kolem 18.00 hodin a mě informovali až v 20.40 kdy syn přijel a neměl kde parkovat, proč mě neupozornili odpoledne že už stojím neoprávněně na vyhrazeném místě? Určitě bych šel a auto přeparkoval. Myslím že když dojde k takovému právnímu kroku měl by být dodržen nějaký minimální čas k uskutečnění takového rozhodnutí, 2,5 hodiny je myslím krátká doba abych zjistil že někdo změnil dopravní značku a to ve večerních hodinách kdy už bývá snížená viditelnost.Toto je moje vysvětlení k dopravnímu přestupku a myslím že postih odtažení vozidla bylo neoprávněné jelikož jsem zaparkoval na řádně označeném místě pro tělesně postižené na dopravní značce žádné číslo pro které vozidlo je parkování vyhrazené nebylo, kartu pro parkování mám a invalidní průkaz též což mohu doložit.

Haas Günter





From: haas.g@seznam.cz [mailto:haas.g@seznam.cz]
Sent: Tuesday, March 19, 2013 2:47 PM
To: Zelená Linka
Subject: Informace k dopravnímu přestupku



Dobrý den,

omlouvám se že píši žádost o vysvětlení dopravního přestupku až k Vám, ale dostávám od každého orgánu jinou odpověď. (Městská policie, Dpravní policie a i od každého policisty) V příloze je podrobně popsán můj přestupek a prosím o vyjádření k němu, jedná se mě oto, zda může dotyčný vyžadovat v takto krátkém česovém úseku své právo bez předběžného upozornění a poskytnutí času abych mohl stav napravit.

Znovu zdůrazňuji že jsem osobně odjet nemohl a nikdo jiný se mnou ve společné domácnosti není aby odjel což jsem řekl i p. Nykodýmovi a že ráno s autem ihned odjedu.

Děkuji za odpověď a přeji krásný den



Haas Günter

Přítkovská 1650/5

41501 Teplice

Vážený pane,



podle § 67 odst. 8 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu je na vyhrazené parkoviště pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením ostatním vozidlům zakázáno zastavení stání. Není rozhodné obsahuje-li dopravní značka č. IP12+O1 další údaj o registrační značce vozidla, přitom to není vyloučeno, ale Vámi provozované vozidlo na takovém parkovišti rozhodně zastavit a stát nesmí.

Ve smyslu § 27 odst. 5, je policista nebo strážník obecní policie oprávněn rozhodnout, že se vozidlo odstraní na náklad provozovatele.

Vaše argumentace, že jste nebyl schopen Vaše vozidlo odstranit neobstojí. Zvláštní upozornění, zákon rovněž nevyžaduje, i když ve Vašem případě, jak sám uvádíte, jste byl upozorněn přímo uživatelem předmětného vyhrazeného parkoviště.



Odtah Vašeho vozidla byl proveden v souladu se zákonem a současně jste se dopustil přestupku § 125 c odst. 1 písm. f) bod 11 a podle § 125 c odst. 4 písm. d) se Vám uloží pokuta od 5 000 Kč do 10 000 Kč.



S pozdravem





Monika Baumruková

referent

Oddělení administrativní a operativy

Ministerstvo dopravy

Nábřeží Ludvíka Svobody 12

110 15 Praha 1

Dobrý den,

děkuji za kvalitní odpověď na řešení mého přestupku, ale jak píšete: podle § 67 odst. 8 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu na vyhrazeném parkovišti pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením je vozidlům bez tohoto označení zakázáno zastavení a stání, takže i podle Vašeho názoru a vysvětlení že není rozhodné obsahujeli dopravní značka č. IP12+O1 další údaj o registrační značce vozidla jsem ale přestupek nemohl udělat jelikož mnou provozované vozidlo je právem dle zákona viditelně označeno parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením (ZTP) a na parkovišti takto označeném mám tudíš právo parkovat.

V příloze posílám ještě jdnou přesný popis přestupku který jsem doplnil o některé upřesňující infornace.



Děkuji za odpověď k tomuto přestupku a přeji krásný den




Haas Günter

Vážený pane,

na Vámi položenou otázku bylo dostatečným způsobem odpovězeno v odpovědi ze dne 8.4.2013. Jak sám uvádíte, tato odpověď platí bez své podstatě i doplnění Vámi poskytnuté informace. Z ohledem na to považujeme Vaší otázku za vypořádanou a na další Vaše podání k téže věci již nebudeme reagovat.

S pozdravem





Monika Baumruková

referent

Oddělení administrativní a operativy

Ministerstvo dopravy

Nábřeží Ludvíka Svobody 12

110 15 Praha 1

Reagovat

RE: Parkování

ODBORNÍK11. dubna 2013 (23:09)

A víte přesně, kdy dotyčný obdržel to povolení? To bylo ten den? A bylo to vůbec v právní moci?

Reagovat

RE: RE: Parkování

TAZATEL12. dubna 2013 (06:20)

Dobry den,
povolení jsem neviděl, ale jelikož jsem tam na tom parkovišti stal již minuli den tak usuzuji že povolení dostal až toho 8.3.2013 a na značku si dopsal č. RZ. až když večer přijel a neměl místo na zaparkování. Ještě bych se vrátil ke komunikaci s mdcr kde v odůvodnění p. referentka uvádí § 67 odstavec 8 č. 361/2000 Sb., o silničním provozu je na vyhrazené parkoviště pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením ostatním vozidlům zakázáno zastavení stání. Není rozhodné obsahuje-li dopravní značka č. IP12+O1 další údaj o registrační značce vozidla, přitom to není vyloučeno, ale Vámi provozované vozidlo na takovém parkovišti rozhodně zastavit a stát nesmí.
Podle tohoto vysvětlení to chápu tak že tento § platí pro všechny účastníky silničního provozu ale pro mě ne, přestože uvádím že mnou provozované vozidlo bylo řádně označené. Prosím o nezávislé posouzení zda toto vysvětlení ja chybně chápu nebo si paní referentka na mdcr v tomto vysvětlení odporuje, podle mého ano.

Děkuji a přeji krásný den
Haas

Reagovat

RE: RE: RE: Parkování

ODBORNÍK12. dubna 2013 (23:14)

Zásadní okolnost je právní moc rozhodnutí o tom, že dotyčný má místo rezervované pro něho. Víte datum?

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Odtažení vozidla
Dne 8.3.2013 mi bylo odtaženo osobní auto označené parkovací kartou pro ZTP z vyhraženého stání pro invalidy. Auto bylo zaparkované 7.3.2013...
8. března 2013
parkování na invalidech
Dobrý den, v říjnu jsem parkovala na místě vyhrazeném pro vozidlo označené parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením. Toto...
3. listopadu 2013
Pokuta za stání na místě vyhrazeném pro invalidy
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat na Přestupek (zkrácené znění) Stání na místě vyhrazeném pro invalidy Přestupek při řízení...
14. února 2012
Stání na vyhrazeném místě pro invalidy s vyznačnou SPZ
Dobrý den, jako držitel zdravotního průkazu jsem se svým automobilem zastavil na místě pro invalidy s vyznačenou SPZ, čehož jsem si...
23. ledna 2020
Zákaz stání
Dobrý den, chtěl bych se dotázat na následující problém. Parkoval jsem vozidlo na parkovišti označené značkou IP11a (bez dodatkové...
4. prosince 2018


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Parkování v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera