12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování (dotaz k bodovému systému)

trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

TAZATEL27. listopadu 2012 (22:36)

Dobrý den, omlouvám se za dotaz, který tu možná je někde zformulovaný trochu jinak a odpovídáte na něj stejně jako na můj.

Jsem úplně zmatený s postupy u problému, jako mám já. Shrnu tedy situaci.

Dne 18.8.2012 mi byl odebrán ŘP na místě policií za požití alkoholu a řízení. jednalo se o 1,4 promile a tudíž trestný čin. Spočítal jsem si, že jelikož jsem měl 5 bodů a za tento čin se mi přičte 7, budu vybodovaný.
soud mi trestním příkazem stanovil zákaz řízení na 24 měsíců, žádné prospěšné prácem žádná pokuta, "pouze" roční podmínka. Odpor jsem díky právníkovi, který mě informoval, že tresty poběžej současně a za rok se mi řidičák vrátií po zkrácení trestu, nepodal a smířil se s tím že za rok požádám o prominutí poloviny. Dnes mi přišel papír s informací, že jsem vybodovaný a datum pozbytí ŘP je 28.9.2012 tedy měsíc o té, co jsem na místě ŘP odevzdal. Z vyčtených textů na internetu jsem to tedy pochopil tak, že jelikož je doba zadržení ŘP za trestný čin 2 roky a současně jsem vybodován, nemůžu si po uplynutí doby vybodování to jest 1 rok zažádat o prominutí poloviny tresty za trestný čin?

tedy když 29.9.2012, kdy končí lhůta zákazu řízení za vybodování požádám o prominutí zbytku trestu ( 2 roky ) v tu dobu to bude už po více jak 13 měsících, tedy po více jak polovině. Nevyhoví mi? Děkuji mockrát za odpověď.

a ještě malá otázka
Budu platit policii ještě nějakou pokutu, ikdyž situaci řešil soud a v příkaze žádnou peněžní sankci neuvedl?

děkuji a přeji příjemný den

Reagovat

RE: trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

ODBORNÍK27. listopadu 2012 (23:17)

Pokutu platit nebudete, po polovině trestu požádat můžete, v tom není problém. To chvíli trvá a mezitím Vám skončí lhůta na vybodování.

Reagovat

RE: RE: trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

TAZATEL28. listopadu 2012 (01:36)

tento text pro mě tedy neplatí?
„Vybodování se“ + zákaz řízení – pokud ve shora uvedeném případě bude mít řidič už 7 bodů a dostane za překročení rychlosti dalších 5, má nejen 12 bodů, ale ještě se mu ukládá zákaz řízení na zákonem stanovenou dobu. Co se samotného souběhu zákazu řízení a „vybodování se“ týče, je zákon poněkud skoupý na informace, nicméně z ust. §123d odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb. je zřejmé, že mlčky předpokládá běh obou trestů současně.
Z toho plyne, že pokud je trest zákazu řízení kratší než 12 měsíců, fakticky se k němu nepřihlíží a běží pouze lhůta 12 měsíců, po jejichž uplynutí lze při „vybodování se“ žádat zpět o řidičské oprávnění (ovšem pouze za podmínek platných pro „vybodování se“, tj. návrat do autoškoly). Pokud je však trest delší, např. 24 měsíců, nelze si o řidičský průkaz požádat dříve než po uplynutí této delší lhůty (opět pouze za podmínek platných pro „vybodování se“ – viz shora). Z dikce daného ustanovení navíc plyne, že se v takovém případě neuplatňuje možnost požádat po uplynutí půlky trestu o prominutí zbytku.
Pokud tedy nastane případ, kdy se někdo vyboduje a současně má uložený zákaz řízení na dva roky, nemůže po roce žádat o prominutí zbytku trestu, ale musí počkat dva roky a pak jít zpátky do autoškoly. Pokud se ale nevybodoval, tak po roce o prominutí zbytku trestu požádat může. Logiku to moc nemá, ale zákon to tak stanoví.
Jen pro úplnost, při „vybodování se“ nelze žádat po půlce (tj. po půl roce) o prominutí zbytku „trestu“, u „normálního" zákazu řízení to ale po půlce trestu jde.

docela se těchto vět obávám.děkuju mockrát

Reagovat

RE: RE: RE: trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

ODBORNÍK28. listopadu 2012 (21:24)

Vybodování a zákaz jsou dvě samostatné věci. U zákazu můžete požádat o prominutí poloviny trestu vždy, ale dokud neuběhne vybodování nemůžete požádat o vrácení řidičského oprávnění.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

TAZATEL28. listopadu 2012 (23:42)

Děkuji za informace, lze tedy považovat informace, které jsem zkopíroval z jiného webu za neplatné, ikdyž je tam uveden ve spodním odstavci prakticky stejný případ, který se týká mě?

konkrétně text
Pokud tedy nastane případ, kdy se někdo vyboduje a současně má uložený zákaz řízení na dva roky, nemůže po roce žádat o prominutí zbytku trestu, ale musí počkat dva roky a pak jít zpátky do autoškoly. Pokud se ale nevybodoval, tak po roce o prominutí zbytku trestu požádat může. Logiku to moc nemá, ale zákon to tak stanoví.
Jen pro úplnost, při „vybodování se“ nelze žádat po půlce (tj. po půl roce) o prominutí zbytku „trestu“, u „normálního" zákazu řízení to ale po půlce trestu jde.

děkuji mnohokrát za cenné info

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování

ODBORNÍK29. listopadu 2012 (13:34)

První tři řádky vaší citace nemají oporu v zákoně. Přečtěte si §123d odst. 2 zákona o sil. provozu. Tam to je.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Body + 3 zákazy
Dobrý den, prosím o radu, všude, kde jsem hledal, je to popsáno trošku jinak, tak vlastně nevím, na čem jsem. Kdy a zda-li vůbec si žádat o...
29. dubna 2015
Dosažení 12 bodů
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kdy si můžu zažádat o prominutí poloviny trestu, když jsem dne 10. 5. 2012 dosáhl 12 bodů v bodovém...
9. prosince 2012
Zákaz řízení a vybodování
Dobrý den, dne 7.11.2011 mi byl zadržen ŘP a udělen ZŘ do 7.11.2012. Bohužel tímto přestupkem jsem se zároveň vybodoval. Nabytí právní...
13. listopadu 2012
výpočet poloviny pro podmínečné upuštění od trestu ZŘMV
Dobrý den, dne 17.3.2018 jsem řídil opilý, dostal jsem 36 měsíců zákazu a 2 roky zkušební lhůtu jinak na 7 měsíců do vězení, dne...
28. srpna 2019
Zákaz řízení
Zdravím,v srpnu 2012 jsem byl zastaven hlídkou policie,řídil jsem přesto že jsem byl vybodovaný již od 10/2011,tudíž se jednalo o maření...
2. ledna 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek trestný čin- zákaz řízení na 2 roky a současné vybodování v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera