12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Výzva k podání vysvětlení (dotaz k bodovému systému)

Výzva k podání vysvětlení

TAZATEL19. července 2016 (12:38)

Dobrý den,
na firmu přišla výzva z městského úřadu k podání vysvětlení přestupku překročení povolené rychlosti v obci (naměřeno 59 km/h) a neuvádějí jakým způsobem byla rychlost změřena . Žádají aby se provozovatel nebo rovnou řidič dostavil na MÚ, nebo aby provozovatel aspoň písemně sdělil jméno řidiče. Dále píšou, že dle nějakého paragrafu je každý povinnen podat toto vysvětlení , ale že podání vysvětlení může být odepřeno pokud by provozovatel tímto sobě nebo osobě blízké způsobil postih za přestupek. Dále uvádějí, že pokud se nedostaví k podání vysvětlení, hrozí pořádková pokuta až do 5000 Kč.
Nedávno se mi stal stejný případ, ale v jiné obci, překročení rychlosti o 10 km/h. Na firmu přišla z příslušného MÚ rovnou výzva provozovateli k uhrazení určené částky. Nechtěli vysvětlení, ani jméno řidiče, ale rovnou zaplatit 300 Kč. Zaplatilo se a bylo to vyřízené a bez bodů. Proč u dvou stejných případů se to řeší pokaždé jiným postupem a jak docílit toho, aby firma nebo já nemusel jet na druhý konec republiky podat vysvětlení a aby to byla rovnou pokuta provozovateli a bez bodů?
Děkuji

Reagovat

RE: Výzva k podání vysvětlení

ODBORNÍK19. července 2016 (17:13)

Patrně to neměřili automaticky. napište jim dle poučení, že odpíráte.

Reagovat

RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

TAZATEL21. července 2016 (13:49)

Tak jsem mluvil přímo s paní z MěÚ která to vyřizuje,snažili jsme se to vyřešit co nejlépe v můj prospěch a bylo mi sděleno, že pokud se jedná o firemní vozidlo (náklaďák),nelze se odvolávat na osobu blízkou, to lze pouze u soukromých provozovatelů vozidel.Když firma odepře a přesto neuvede jméno řidiče, bude ji udělena pokuta za to, že neví komu vozidlo svěřila.A to firma neudělá.Takže mi zbývá se přiznat?

Reagovat

RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

ODBORNÍK21. července 2016 (20:55)

Není dobré se radit s tím, kdo Vás má potrestat. Od obrany proti nim jsou právnícu. Paní nemá pravdu, navíc nikdo nebude tvrdit, že se neví, kdo řídil. Přiznat se rozhodně ne. I kdyby Vás udali, musí Vám to úřad dokázat.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

TAZATEL22. července 2016 (10:12)

Nějak nerozumím odpovědi. V čem paní nemá pravdu? Ano, zaměstnavatel nejspíš nebude tvrdit, že neví kdo řídil tím spíš, že jako provozovatel nákladního vozidla musí evidovat činnost každého řidiče a vozidla tachografem z něhož a také z karty řidiče je jasně prokazatelné kdo řídil.Tady prostě asi neuhraji že jsem to neřídil.Každopádně to vypadá, že pokutu zaplatím buď já nebo provozovatel,tak jako tak.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

ODBORNÍK22. července 2016 (20:24)

Nemá pravdu v tom, že firma nemůže odepřít podat vysvětlení. Nesmí ale říci, e neví, do řídil. A to je rozdíl. OProkazatelně je jasné kdo řídil jen tehdy, je-li řidič policií zastaven.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

TAZATEL22. července 2016 (21:45)

Dobre. Ale v poučení na té výzvě je uvedeno, že pokud se nedostaví k podání vysvětlení, hrozí pokuta 5000 Kč. To tedy jen vyhrožují, ale tu pokutu udělit nemohou?

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

ODBORNÍK22. července 2016 (22:44)

Nezlobte se, ale toto už není na tuto poradnu. Máte-li potřebu, kontaktujte znalého právníka.

Reagovat

RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

TAZATEL19. července 2016 (21:55)

Musím uvést proč odpiram uvést jméno řidiče? To ale musí napsat provozovatel vozidla, že? Kdyby provozovatel pouze ignoroval tuto výzvu, hrozí za to ta pokuta 5000 Kč jak vyhrožují v poučení? Co se tedy bude dít potom odepření ?

Reagovat

RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení

ODBORNÍK19. července 2016 (22:50)

Přečtěte si v menu rubriku Osoba blízká 2013, najdete tam odpověď.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Výzva k podání vysvětlení (Obecní policie)
Mohu využít "osoba blízká 2013", k podání vysvětlení jako provozovatel vozidla k vysvětlení podezření z přetupku překročení...
15. srpna 2016
Výzva k podání vysvětlení
Dobrý den, na firmu přišla výzva aby provozovatel vozidla určil řidiče vozidla, které mělo spáchat přestupek porušení rychlosti v obci...
13. března 2018
Výzva k podání vysvětlení
Dobrý den, Dnes mi přišla na firmu výzva k dostavení se řidiče a podání vysvětlení za překročení rychlosti, v současnosti mám 7 bodů...
29. října 2015
Výzva vlastníkovi (provozovateli) vozidla k podání vysvětlení
Dobrý den, manželovi přišla výzva k podání vysvětlení. Jde o střední překročení rychlosti v obci. Jelikož manžel řídí minimálně,...
29. prosince 2013
Překročení rychlosti a podání vysvětlení
Dobrý den, v dubnu 2013 mi přišla od městské policie Praha výzva k podání vysvětlení za přestupek překročení rychlosti v obci o 12 km,...
1. června 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Výzva k podání vysvětlení v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera