12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Ujetí od dopravní nehody - sankce a náhrada škody (dotaz k bodovému systému)

Ujetí od dopravní nehody - sankce a náhrada škody

TAZATEL24. července 2018 (19:26)

Dobrý den,
naboural jsem zaparkované auto a z místa ujel. Došlo k tomu v noci před domem, ve kterém bydlím, a tušil jsem, komu poškozené auto patří. Zaparkoval jsem a vystoupil až v garáži. Na místo nehody jsem se vrátil, prohlédl si auto, které jsem naboural a usoudil jsem, že škoda nepřesáhne 100 000 Kč a není tedy třeba volat policii. Nechal jsem tedy vše až na ráno.
Ráno jsem se sešel s majitelkou poškozeného auta, sepsali jsme hlášení pro pojišťovnu a událost jsem ihned telefonicky nahlásil své pojišťovně. Mezitím ovšem poškozená kontaktovala autoservis, kde ji přesvědčili, že musí zavolat policii a proto tak učinila. Policie přijela, vše sepsala, vyslechla poškozenou i mě a odeslala případ do správního řízení. Zjistila též, že nabouráním zaparkovaného auta bylo ještě lehce poškozeno auto třetí osoby parkující před ním, čehož jsem si při prohlídce místa nevšiml, neboť byla tma a toto auto parkovalo zhruba 2 m před autem, které jsem naboural.
Teď, cca po 11 měsících, mi přišel “příkaz“ na zaplacení pokuty 3500 Kč. Shledali mě vinným z porušení § 5 odst. 1 písm. b), § 47 odst. 2 písm. a), d), odst. 3 písm. b), c) a odst. 5 písm. a). V odůvodnění píšou, že jsem kromě výše zmíněných aut údajně poškodil i nějaký plot, o čemž dříve nebyla žádná zmínka a ani policie nic takového nenaznačovala. Bohužel se nikde v odůvodnění nezmiňují o tom, že jsem poškozenou paní ráno vyhledal, na místo nehody jsme se vrátili, záznam pro pojišťovnu jsme sepsali, společně počkali na příjezd policie, s níž jsem pak spolupracoval.
V odůvodnění se též píše, že o náhradě škody nebylo rozhodnuto, protože se poškozený nepřipojil k řízení o přestupku s náhradou škody.

Chtěl bych se Vás zeptat, prosím:
1) Hrozí mi přidělení více bodů než 7? (Jsou to první body, které za existenci bodového systému dostanu, tak se snad nevyboduji…)
2) Bude po mě pojišťovna vymáhat peníze vyplacené poškozeným osobám z mého povinného ručení?
3) Může pojišťovna vymáhat i nějaké úroky, když škodu zaplatila poškozeným před necelým rokem a doteď se čekalo na rozhodnutí Městského úřadu?
4) Mohu nějak zjistit, kolik pojišťovna poškozeným vlastně zaplatila?
5) Bude po mě pojišťovna vymáhat peníze vyplacené mému zaměstnavateli z havarijního pojištění za škodu na mém autě (šlo o služební auto povolené k soukromým účelům)?
6) Doporučil byste podat proti příkazu odpor a žádat v odůvodnění uvedení faktu, že jsem nehodu ráno dobrovolně řešil s poškozenou? Mohlo by to pomoci v jednání s pojišťovnou?
7) Mám sám iniciovat jednání s pojišťovnou, nebo čekat na akci pojišťovny?
Děkuji

Reagovat

RE: Ujetí od dopravní nehody - sankce a náhrada škody

ODBORNÍK25. července 2018 (23:02)

Hrozí 7 bodů, peníze pojišťovna chtít může, kolik azpalatila vám říci musí, havárka záleží na smlouvě, odpor určitě a kvalifikovaná právní pomoc, s pojišťovnou zatím nejednejte, jen jí napište, že v souvislosti s nehodou je vedeno správní řízení.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Udetí od dopravní nehody - pojištění
Dobrý den, při vyjíždění z parkoviště jsem naboural stojící vozidlo. Zazmatkoval jsem a z místa jsem ujel. Chtěl jsem se pak vrátit ale...
1. prosince 2017
ujetí od nehody
Dobrý den.Ze soboty na neděli asi o pul jedné ráno jsem dostal smyk a naboural jsme plot.Auto jsem odtáhl ke známemu.Odpoledne jsme šel k...
4. dubna 2012
řešení nehody s prodlevou
Dobrý den Před týdnem jsem se stal účastníkem dopravní nehody, při kterém jsem při parkování couváním mezi řadu aut stojících kolmo...
6. října 2014
údajné ujetí od dopravní nehody
Dobrý den, asi před půl rokem se mi stala drobná dopravní nehoda. Při zajíždění na parkoviště jsem díky žaludeční nevolnosti (a stím...
19. dubna 2018
Ujetí od dopravní nehody
Dobrý den, Mám dotaz a to. Měl jsem auto zaparkované ve směru jízdy u patníku. Auta stála předemnou i zamnou. Při odjíždění ze...
3. dubna 2018


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Ujetí od dopravní nehody - sankce a náhrada škody v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera