12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

viník nehody? (dotaz k bodovému systému)

viník nehody?

TAZATEL2. srpna 2020 (11:03)

Dobrý den,

jel jsem na skůtru po silnici, která v mém směru jízdy není označena jeho hlavní a na níž se v daném směru jízdy zprava nepřipojuje jiná komunikace. Komunikace, které se na na ni připojují (z mého pohledu) zleva mají v křižovatce značku dej přednost v jízdě. V opačném směru je ještě před inkriminovanou křižovatkou "má" silnice označena značkou "hlavní silnice".

Přede mnou jelo relativně pomalu auto, které bez směrového znamení najednou prudce odbočilo doleva (na značce zákaz odbočení a do jednosměrky). Já musel prudce brzdit, a se skútrem jsem spadnul na bok. Přímému střetu s vozidlem jsem se vyhnul.

ŘIdič auta před přivoláním policie uznal svou chybu, přiznal že neblikal a že nevěnoval pozornost řízení a sledoval gps. Co ovšem tvrdil následně PČR nevím, protože jsem jel na vyšetření do nemocnice.

Ve středu jdu na výslech na PČR a chci být připraven. Je reálné, že mě obviní z "nedovoleného předjíždění" a budou považovat za viníka nehody? Já se domnívám, že jsem nepředjížděl, ale mám okamžik těsně před pádem zamlžený, pamatuji si až jak brzdím a "letím". Skútr skončil po pádu v protisměru, ale byl otočen o 90°, auto bylo přes oba jízdní pruhy.

a) má PČR možnost podle stop na vozovce reálně zjistit a prokázat co se stalo? (povrch silnice je dlážděný - "kočičí hlavy")
b) pokud jsem skutečně předjížděl, hraje roli, že je připojující se komunikace označena značkou dej přednost v jízdě? (a je tedy možnost, že by nešlo o "nedovolené předjíždění" v křižovatce, protože jsem jel po hlavní komunikaci)
c) je nutné jít už k výslechu s advokátem, nebo stačí v případě kdy bude mít o zavinění nehody PČR pochybnosti nesouhlasit s mým zaviněním?

Reagovat

RE: viník nehody?

ODBORNÍK2. srpna 2020 (11:40)

a) nevím
b) předjíždění je dovoleno pouze na křižovatce, pokud přijíždíte po hlavní. Sám říkáte, že nebyla. S ohledem na značení mám pochybnost o jeho správnosti.
c) to lze jen doporučit, přičemž nemusíte vůbec vypovídat

Reagovat

RE: RE: viník nehody?

TAZATEL2. srpna 2020 (11:56)

Díky,

ad b) posílám ještě odkaz na foto z křižovatky:

https://www.google.com/maps/@50.0713558,14.4201374,3a,75y,41.14h,70.95t/data=!3m6!1e1!3m4!1sOqs7x5KvIPyzjo61JhoATQ!2e0!7i16384!8i8192

ad c) doporučil byste spíše nevypovídat nebo trvat na tom, že jsem v žádném případě nepředjížděl?

Reagovat

RE: RE: RE: viník nehody?

ODBORNÍK2. srpna 2020 (12:09)

Není to jednoduché. Určitě tam nejít sám. K jakékoli radě lze přistoupit jen při interakci s vyšetřujícím policistou. Takhle to nejde.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: viník nehody?

TAZATEL2. srpna 2020 (12:26)

OK, díky. Umíte doporučit advokáta s patřičnými zkušenostmi? Budu to dnes ještě diskutovat s kamarádem - advokátem, ale ten se přímo na dopravní právo nespecializuje.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: viník nehody?

ODBORNÍK2. srpna 2020 (16:07)

Napište nám mail.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Předjíždění před křižovatkou
Dobrý den, měl bych dotaz kdo spáchal dopravní přestupek. Jel jsem na silnici a přijel na křižovatku tvaru T. Hlavní Silnice vede rovně a...
15. ledna 2019
kdo je viník
Dobrý den , můžete mi poradit ? Byla jsem označena jako viník nehody , vyžížděla jsem z vedlejší silnice z parkoviště z řady...
7. července 2016
Údajné nedáni přednosti v jízdě
Dobrý den ,chtěl bych se optat na tuto situaci . Vjížděl jsem z vedlejší silnice na hlavní kde jsem měl značku (dej přednost v jízdě) ...
21. března 2018
Nedání přednosti v jízdě
Vyjížděl jsem z místa ležící mimo dopravní komunikaci na hlavní jednosměrnou silnici, která byla jednosměrná zleva doprava, a já jsem...
28. února 2016
Nedání přednosti v jízdě
Dobrý den, chci se zeptat. Vyjížděl jsem z vedlejší silnice a nedal přednost motocyklu který projížděl z leva a já ho přehlédl za před...
8. srpna 2015


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek viník nehody? v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera