12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo (dotaz k bodovému systému)

Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo

TAZATEL14. května 2013 (17:27)

Dobrý den,
prošel jsem si poradnu a přesto, že jsou tu velmi cenné a důležité informace, nenašel jsem jednoznačnou odpověď na můj dotaz.
V jednu dubnovou sobotu 2013 jsem (ačkoliv si běžně dávám pozor) patrně překročil rychlost na jižní spojce pod kamerovým systémem, jelikož do firmy přišla "Výzva k podání vysvětlení a k sepsání zápisu o podání vysvětlení". Naměřená rychlost byla 104 km/h, po odečtení odchylky rovných 100 km/h na povolené osmdesátce. Body zatím asi žádné nemám. Auto je dle smlouvy přidělené mé osobě s tím, že v případě indispozice řidiče atp. je možné řízení svěřit třetí osobě. Vozidlo řídím zpravidla sám.

Vidím jako reálné tyto 2 možnosti:
a) Když půjdu podat vysvětlení já jako řidič daného vozidla (snad jsem tedy osoba oprávněná k jednání) a uvedu, že si zcela nepamatuji každou soukromou jízdu a budu chtít ukázat fotografii, na které se buď poznám a bude to neoddiskutovatelné - pak zaplatím a dostanu 3 body, OK.

b) Pokud nebudu rozpoznatelný, a uvedu-li, že osoba na foto je mi známa, ale z důvodu osoby mě blízké využívám svého práva dle čl. 37 Listiny práv a svobod odepřít výpoveď vůči této osobě..

Můj dotaz zní - jak bude věc pokračovat? Viník neznámý a nastoupí model objektivní odpovědnosti provozovatele vozidla a do firmy přijde "Výzva provozovateli vozidla k uhrazené určené částky? Tato částka odpovídá výši pokuty nebo může být i nižší/vyšší? Zaměstnavatel by to po mne samozřejmě chtěl, já bych to magistrátu zaplatil (nebo zaměstnavatel a já bych si to nechal strhnout ze mzdy) a vyhnul bych se tak alespoň bodům. Dá se však na takový postup MP Praha a magistrátu spolehnout?

Jaký postup byste v případě služebního vozidla a této výzvy doporučili vy (pominu-li jezdit za všech okolností dle předpisů)?

Reagovat

RE: Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo

ODBORNÍK14. května 2013 (23:43)

Doporučil bych tento naprosto zbytečný krok MP ignorovat. Následně musí nastoupit postup předvídaný zákonem, viz zde v rubrice"Osoba blízká 2013"

Reagovat

RE: RE: Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo

TAZATEL15. května 2013 (08:27)

A v jaké výši by se dala očekávat "určená částka"? Ve výši pokuty, nižší nebo naopak vyšší?

Reagovat

RE: RE: RE: Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo

ODBORNÍK15. května 2013 (17:21)

Ve výši blokové pokuty.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Překročení rychlosti a podání vysvětlení
Dobrý den, v dubnu 2013 mi přišla od městské policie Praha výzva k podání vysvětlení za přestupek překročení rychlosti v obci o 12 km,...
1. června 2013
Dotaz - VÝZVA provozovateli motorového vozidla / Výzva provozovateli vozidla k uhrazení určené částk
Dobrý den. Tímto bych Vás chtěl poprosit o radu, jak postupovat. Užívám služební auto, se kterým jsem překročil rychlost. Byl jsem...
22. září 2014
Překročení rychlosti o více než 40km v obci a její řešení ve správním řízení
Dobrý den, prosím Vás o radu. Vozidlo jsem půjčil osobě blízké (manželce) a té byla změřena rychlost ve městě policejní hlídkou 95...
9. září 2017
Výzva k podání vysvětlení (Obecní policie)
Mohu využít "osoba blízká 2013", k podání vysvětlení jako provozovatel vozidla k vysvětlení podezření z přetupku překročení...
15. srpna 2016
Výzva k podání vysvětlení MP Praha, rychlost - bydlím v Lounech
Dobrý den, prosím o radu. 3.5. jsem převzal psaní od městské policie Praha - výzva k podání vysvětlení a k sepsání zápisu......
3. května 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Výzva k podání vysvětlení za překročení rychlosti o 20 km/h - služební vozidlo v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera