12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Žádost o názor na nehodu při předjíždění (dotaz k bodovému systému)

Žádost o názor na nehodu při předjíždění

TAZATEL18. června 2022 (21:28)

Dobrý den,
rád bych dostal názor na zavinění nehody.
Účastník sil. provozu, nebyl jsem já, jel cca dvanáct kilometrů za kolonou pěti vozidel, která jela cca 50 km/h. Během těchto dvanácti kilometrů několik zatáček, kde je vidět, že kolonu tvoří pouze osobní vozidla. Žádné vozidlo nemá zapnuté výstražné blinkry, žádné není tažené. Prostě jen jeli pomalu. Na rovném bezpečném úseku, žádná křižovatka v dohledu, žádný zemědělský stroj, povolená rychlost 90 km/h, přerušovaná bílá čára, poslední z kolony započal předjíždět, nikdo jiný. Předjel dvě vozidla a když míjel třetí tak se řidič tohoto třetího vozidla rozhodl předjíždět také a došlo ke střetu vozidel. Vozidlo v levém pruhu poškozené přední pravé kolo, vozidlo v pravém pruhu poškozené levé zadní kolo + další poškození vlivem dopravní nehody. Jízda zaznamenaná na palubní kameře, kde je na záznamu vidět bezpečné předjetí prvních dvou vozidel, přerušovaná bílá čára, zaznamenaná rychlost předjíždějícího vozidla v levém pruhu 80 km/h v době střetu, plynulé zrychlování po celou dobu předjíždění, je také vidět, že třetí předjížděné vozidlo nemá zapnuté znamení o změně směru jízdy (blinkr) toto třetí předjížděné vozidlo jen vírně vyjede vlevo ( přesvědčení zda nic v protisměru a bude moct předjíždět. Zde záznam končí z důvodu poškození palubní kamery při nehodě. Pak náhlé vybočení vpravo a náraz.
PČR na místě vyhodnotila řidičku třetího předjížděného vozidla jako viníka a s tímto závěrem odesílá správnímu orgánu.
Na záznamu je také vidět, že řidička označená jako viník nedodržuje bezpečnou vzdálenost a při nehodě narazí ještě do vozidla před sebou (čtvrté v pořadí).
Vzhledem k tomu, že vím čeho všeho jsou lidé a právníci schopní, má řidič vozidla předjíždějícího kolonu očekávat, že se na něj budou snažit svalit alespoň spoluvinu a mají v takovém případě šanci uspět?
Děkuji za odpověď

Reagovat

RE: Žádost o názor na nehodu při předjíždění

TAZATEL18. června 2022 (22:44)

Tazatel.
Ještě doplním, suchá komunikace, po nárazu došlo k zablokování pravého předního kola z důvodu poškození, vozidlo šlo do smyku a zanechalo viditelné brzdné stopy, z těchto je zřejmé, že ke střetu došlo v levém jízdním pruhu, kdy levá kola byla prakticky u krajnice.

Reagovat

RE: RE: Žádost o názor na nehodu při předjíždění

ODBORNÍK19. června 2022 (13:15)

Bez videa nelze odpovědět. Každopádně ten, kdo chce přejíždět nesmí ohrozit ostatní účastníky.

Reagovat

RE: RE: RE: Žádost o názor na nehodu při předjíždění

TAZATEL20. června 2022 (14:06)

Dobrý den,
jsem majitel vozidla, které bylo nabourané řidičkou třetího vozidla, neřídil jsem jej a teď čekám co jí nějakej vy..canej právník poradí aby se střepala odpovědnosti.
Jak jsem četl rady na této stránce, pokud bych byl řidička toho třetího vozidla a tedy viník nehody, to bych od vás radu dostal.
Je smutné, že existují lidé jako vy, kteří poradí jen těm co nerespektují zák. 361/2000 Sb., jezdí pod vlivem, ohrožují slušné řidiče a následně nepřijímají odpovědnost za své činy.
Děkuji za odpověď

Reagovat

RE: RE: RE: RE: Žádost o názor na nehodu při předjíždění

ODBORNÍK20. června 2022 (19:37)

Všimněte si, že jste poškozený. Budete poučen o svých právech a budete účastníkem řízení. Paní bide obviněná. Vaše právo je na uplatnění náhrady škody. Řešte tedy problém až když nastene. Navíc vaše otázka je hypotetická a na ty se zde neodpovídá. dostal jste obecnou odpověď. Na více si prosím najměte advokáta.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Předjíždění kolony vozidel
Dobrý den,tato dopravní nehoda co bych Vám rád popsal a žádám tímto o radu se stala v Italii.Nejsem si jist zda tam neplatí jiná pravidla...
25. srpna 2017
Předjíždění kolony
Dobrý den, na rovném úseku jsem předjížděl pomalu jedoucí kolonu. První vozidlo traktor s přívěsem, druhé vozidlo vyšší OA s...
16. března 2017
Ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakou mám šanci vyhrát správní řízení popřípadě soud. Přestupku jsem se měl dopustit tim že jako...
4. února 2021
Nedovolené předjíždění v obci
Dobrý den, dne 21.3. 2014 jsem byl účastníkem dopravní nehody. Vjížděl jsem po hlavní pozemní komunikaci do obce s dodávkou do 3,5t ,...
11. dubna 2014
Předjíždění s dopravní nehodou a zraněním druhého řidiče.
Dobrý den, předjížděla jsem mimo obec na přehledném úseku, kde není předjíždění zakázáno, pomalu jedoucí vozidlo. Zkontrolovala...
14. listopadu 2022


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Žádost o názor na nehodu při předjíždění v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera