12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Zpětné řešení údajného přestupku (dotaz k bodovému systému)

Zpětné řešení údajného přestupku

TAZATEL8. ledna 2019 (13:56)

Dobrý den,
jako provozovatelka vozidla jsem byla kontaktována Policií, že mé auto se účastnilo dopravní nehody. Uražené zpětné zrcátko u řidiče (dvě auta se míjela na úseku bez kamer, ani jedno auto uvnitř kameru nemělo), na mém autě na zrcátku nic není. Neřídila jsem já. Policie mi volala a téměř po měsíci mailem zaslala potvrzení o dopravní nehodě pro pojišťovnu, kdy je tam za naši stranu uvedena jen reg.zn. mého vozidla a řidič je uveden "nezjištěn". Dále mi byl poslán formulář "Prohlášení účastníka dopravní nehody", ať vyplní ten, kdo řídil (jak k nehodě došlo,... vyplněním vlastně uznání nehody a tím ujetí od nehody).Dále jsme měli cca téměř po měsíci od údajné dopravní nehody nafotit auto ze všech stran a zaslat nafocenou zelenou kartu.
Policii jsem nic nevyplňovala, odeslala jsem jim "Podání vysvětlení", kde řidič pouze prohlašuje, že v den údajné nehody žádnou dopravní nehodu nezpůsobil a v uváděnou dobu vezl spolujezdce, který může tuto skutečnost dosvědčit. Kopii zelené karty po mě přeci chtít nemůžou? Nikterak nesouvisí s objasněním dopravního přestupku ? Auto jsme jim nafotili, nic na něm není. Už jim nic víc uvádět nehodlám a poskytovat také ne.V případném správním řízení se jen zopakuje, že k ničemu nedošlo, kdy se připojí i svědek (s co nejstručnějším svědectvím?)
Bude to tvrzení proti tvrzení (na druhé straně je také spolujezdec).
Co se s největší pravděpodobností dá očekávat?Odložení, příp. zastaveni ve správním řízení pro pochybnosti, které by měly být ve prospěch obviněného?

Reagovat

RE: Zpětné řešení údajného přestupku

ODBORNÍK8. ledna 2019 (16:19)

Měli by to odložit. Informujte svoji pojišťovnu.

Reagovat

RE: RE: Zpětné řešení údajného přestupku

TAZATEL9. května 2019 (12:09)

Dobrý den,
na základě Vašeho doporučení, za které velice děkuji, jsme informovali naši pojišťovnu( pouze tedy na přepážce s tím, že kdyby se "něco dělo, tak máme dát vědět"). A nyní se, téměř po půl roce, "děje". Z pojišťovny přišla výzva k oznámení škody, kdy dotyčná řidička na naší pojišťovně "uplatnila právo" na pojistné plnění. Na pojišťovnu jsem jako provozovatel vozidla podala vyjádření, kde jsem jim uvedla, že s řešeným pojištěným vozidlem v uváděnou dobu a den žádná dopravní nehoda ani škoda způsobena nebyla, řidiči to mohu dosvědčit jako spolujezdkyně, zároveň jsem uvedla, že policii bylo na jejich žádost zasláno "podání vysvětlení" (scan tohoto "podání vysvětení" jsem pojišťovně přiložila jako přílohu) a rovněž požadované fotografie vozidla, dále že jako provozovatel vozidla jsem nebyla vyrozuměna o zahájení jakéhokoli řízení k věci a že jsem přesvědčena, že se jedná o zcela neoprávněný požadavek na pojistné plnění. Závěrem jsem požádala o sdělení, jak byla celá záležitost z jejich strany uzavřena.
Třetí den po podání tohoto sdělení na přepážku pojišťovny volal příslušník Policie (v pátek jsme podali, v neděli volal), který tuto záležitost před oním téměř půl rokem řešil, zda by bylo možné přijet s autem. Dostal to prý vráceno, že tam nemá fotky, které by nafotil on (fotky jsem před oním téměř půl rokem dodávala já na základě jeho požadavku).

A teď bych se dovolila zeptat:
Zřejmě bude chtít auto znovu nafotit s detaily a měřítky, aby splnil, že to fotila Policie a tyto fotky použít k datu udávané nehody.
Vzhledem k tomu, že se jedná o 12 let staré auto, byť velice zachovalé i lakem, sem tam nějaký malinký škrábaneček samozřejmě má, i na řešeném zrcátku (cca půlcentimetrový) a kdybychom auto nechali v podrobnějších detailech nafotit k datu udávané nehody, obáváme se, že bychom si tím mohli spíše uškodit, i když tak miniaturní škrábaneček by s velice malou pravděpodobností byl výsledkem uraženého zrcátka na druhém autě.
Mám tedy v úmyslu po něm požadovat písemné potvrzení o provedeném úkonu, když si auto bude chtít vyfotit, aby tam bylo především datum, že se auto fotí nyní (fotodokumentace mu tak ale bude k ničemu).
Ještě bych se dovolila zeptat, když mu bylo zasláno podání vysvětlení s formulací „na základě žádosti o podání vysvětlení dle ustanovení § 61 zákona č. 273/2008 Sb., o ….., uvádím že,…..“, ale bylo to zasláno scanem a tudíž osoba, která podává vysvětlení nebyla poučena, může to být vůbec bráno jako podklad do případného správního řízení?
A s tím souvisí můj další dotaz,může po nás Policie požadovat podání vysvětlení, když tam jen odvezeme auto na vyfocení, nebo nás musí k podání vysvětlení nejprve písemně vyzvat?
A pokud vysvětlení podáme, stačí to bez fotodokumentace pro postoupení do správního řízení, když bude pouze tvrzení řidičky a podání vysvětlení řidiče?
Je větší pravděpodobnost, že to postoupí do správního řízení, když by řidič podal vysvětlení a nebo když by odmítl z důvodu nebezpečí stíhání pro přestupek?
Jsem přesvědčena, že závěry z tohoto „procesu“ pro nás nemohou přeci dopadnout špatně, když nejsme viníci, ale v „tomto světě“ se někdy člověk nestačí divit a tak to nechceme podcenit.
Za přečtení a odpověď na můj rozsáhlý dotaz předem velice děkuji.

A.

Reagovat

RE: RE: RE: Zpětné řešení údajného přestupku

ODBORNÍK9. května 2019 (22:05)

Zákon č. 273/2008 Sb., o policii ČR:
§ 109
Dokumentace
(1) Úřední záznam musí být pořízen bez zbytečného odkladu a musí obsahovat uvedení času, důvodu, průběhu a okolností úkonu. Úřední záznam musí být uložen nejméně po dobu 5 let. Doba uchovávání podle věty druhé platí i pro jiné záznamy pořízené podle tohoto zákona.
(2) Policista na žádost osoby vystaví bez zbytečného odkladu písemné potvrzení o provedeném úkonu. Tuto povinnost nemá, dokud její splnění neumožňují okolnosti úkonu.

K podání vysvětlení musí vyzvat předem písemně.
Pokud budou chtít auto vyfotit, tak jim sdělte kde a kdy a nejezděte tem. Běžně se to tak dělá.
Jinak nebudu předjímat, co by kdyby.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Ujetí od dopravní nehody
Dobrý den Mám takový dotaz. Moje přítelkyně je prý podezřelá že odjela od dopravní nehody. Tato nehoda se stala prý v cca 21:30. V tuto...
12. října 2017
Ujetí od nehody.
Dobrý den, cca před 2 měsíci jsem ťukla zaparkované auto při vjíždění do zúženého pruhu. V tu chvíli jsem zpanikařila a popojela...
27. listopadu 2012
Ujetí od dopravní nehody
Při couvání na parkovišti došlo k mírnému otěru nárazníků mého a druhého vozidla. Druhý účastník trval na zavolání policie s...
21. listopadu 2016
tvrzení proti tvrzení
Dobrý den, nedávno jsem se střetla s větším osobním vozem.oba dva jsme respektovali a neporušili dopravní značení. ve zkratce jsme se...
7. října 2017
nehoda?
Dobrý den chtěla bych se zeptat: Stalo se to, že jsem jedno sobotní ráno vyjížděla z parkoviště u domu, vyjela jsem počkala u domu na...
2. prosince 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Zpětné řešení údajného přestupku v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera