12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Nedovolené předjíždění (dotaz k bodovému systému)

Nedovolené předjíždění

TAZATEL6. května 2018 (08:30)

Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu, informace, popřípadě o zkušenosti s dopravním přestupkem "Nedovolené předjíždění"
Projížděl jsem po rychlostní komunikaci R 35 ve směru Litomyšle na Olomouc. Pár kilometrů za městem, silničáři frézovali vozovku a to obousměně. Rychlost byla omezena na 50km/hod současně s dopravní značkou zákaz předjíždění. Pro info, frézovaný úsek je několikakilometrový. V místech, kde už měli silničáři vyfrézováno a nikdo tam nepracoval, stále platily zminované zákazy a omezení, které byly postaveny na přenosných dopravních nosičích. Podotýkám, že silnice je v těchto místech široká na 4 silniční pruhy a s výhledem to je téměř na kilometr přehledné.
Držel jsem se v koloně vozidel i když plně nevyužívala povolenou 50 ku ( jako první vozidlo v této koloně, byli policisté v civilním voze, což jsem netušil, protože nejsem místí). Po jedné z odboček ze silnice, jsem došel k přesvědčení, že se tam znovu neobjevila další přenosná značka a tím se zákazy a omezení zrušily. Ihned jsem dvě vozidla před sebou předjel..ovšem byli to policisté, kteří mě za pár okamžíku po jejich předjetí zastavili. Omezenou rychlost jsem nepřekročil, nicméně nedovolené předjíždění bylo stanoveno, jako můj přestupek, který se bude řešit ve správním řízeni (dočetl jsem se, že mi tam reálně hrozí odebrání ŘO na 6 až 12 měsíců, 7 bodů a 5000 až 10000 kč pokuta) Příjde mi to absorudní...nikoho jsem neomezil a ani neohrozil, desítky let jezdím bez nehod a bez pokut, mám najeto k milionu km a nikoho to nezajimá. Zastavuju u vozidel, když mají potíže, nejsem prostě lhostejný ke svému okolí a ted mě klidně semele jeden "přestupek"
Nechci se tímto nějak omlouvat, jen poukazuji na nevyváženost sankciování dopravních přestupků...za všechny jeden příklad: Řidič nedá přednost v jizdě v křžovatce se stopkou a způsobí dopravní nehodu bez zranění. Pokuta na místě 1000 kč až 2500 Kč a odebrání 4 bodů. Žádný zkaz řízení, či něco podobného, což nechápu v přirovnání s prohřeškem, který jsem způsobil.
Chtěl bych Vás požádat o radu, jestli se mohu nějak účině bránit a jestli má obrana má vůbec smysl.
Děkuji za příspěvky, rady a názory

Honza

Reagovat

RE: Nedovolené předjíždění

ODBORNÍK6. května 2018 (11:21)

Smysl to má, budou muset po odbočce prokázaat, že tam byla značka. Dále pak prokázat materiální znak přestupku, pokud tam byly 4 pruhy a okmezení bylo kvůli pracem, které neprobíhaly.

Reagovat

RE: RE: Nedovolené předjíždění

TAZATEL6. května 2018 (19:59)

Dobrý večer,
provotně chci poděkovat za Vaši rychlou reakci s odpovědi...moc si Vaši pomoci vážím.
Dnes jsem se vracel stejnou cestou zpět a nedalo mi to a zastavil jsem tam. Vyfotil jsem všechny odbočky v inkriminovaném úseku a za žádnou tato dopravní značka, která by zakazovala předjíždění nebyla. Potom jsem nasedl do vozidla a ještě jsem projel trasu obousměrně se zapnutou kamerou. U některých odboček byly značky otočené, nebo byly v příkopě, nebo tam vůbec nebyly.
Také jsem zmeřil šířku této pozemní komunikace...nevím, jestli je to víceproudá komunikace (povrch je vyfrézovaný), ale rozměrem přesahuje 11,5 m, což by podle mého soukromého odhadu mohlo stačit na 4 proudou komunikaci.
Chtěl bych se ještě prosím zeptat:
-když bych se rozhodnul bránit, mám možnost, před správním řízením nahlédnout do spisu a také si prohlédnout důkazní materiál od PČR ?

-Může mi k něčemu posloužit dnešní videozáznam ?

-po kom mám chtít prokázat materiální znak přestupku?

Moc děkuji za odpovědi a reakce

Reagovat

RE: RE: RE: Nedovolené předjíždění

ODBORNÍK7. května 2018 (10:28)

Určitě máte právo na nahlížení. Nicméně obviní-li vás, bude lépe mít s sebou advokáta. Rozhodně nehledejte internetové "pojišťovny".

Reagovat

RE: RE: RE: RE: Nedovolené předjíždění

TAZATEL7. května 2018 (12:31)

Děkuji za rady a informace, velice jste mi pomohl.
S pozdravem a přáním pěkného dne.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Nedovolené předjíždění
Dobrý den, byl jsem stavěn policii a hrozí mi ztráta ŘP za nedovolené předjíždění. Nákladním automobilem bez vlečky jsem započal...
3. dubna 2022
Nedovolené předjíždění?!
Dobrý den, přejížděl jsem na silnici, kde byl dostatečný přehled, rovný úsek a i předjíždění je pomocí VDZ povoleno. V protisměru...
13. dubna 2019
Předjíždění
Dobrý den, dnes jsem předjížděl není tam zákaz předjíždění ani plná čára je to v obci na rovince a bylo to večer někdo předemnou jel...
11. září 2014
Nedovolené předjíždění
Dobrý den, Byl jsem zastaven policií pro spáchání přestupku nedovolené předjíždění. Vše bude řešeno ve správním řízení....
23. července 2014
Nepovolené předjíždění
Dobrý den, dnes se mi stala nemilá věc. Jel jsem otcovým autem, které má vedeného provozovatele firmu. Přibližně třicet metrů před...
9. června 2013


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Nedovolené předjíždění v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera