12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Zákaz předjíždění B21a (dotaz k bodovému systému)

Zákaz předjíždění B21a

TAZATEL3. srpna 2020 (17:28)

Zdravím,
potřeboval bych poradit.
Zhruba před měsícem jsem se dopustil dopravního přestupku a zastavila mne hlídka policie.
Bylo mi sděleno, že jsem předjížděl v místě, kde je to značkou B21a zakázáno.
K situaci došlo tak, že jsem se o víkendu přemísťoval z České Lípy do Děčína, úsek je asi na 10 místech opravován, všude semafory a stojíte. Do toho jsem chytl auto s karavanem a pěkný kus cesty jel za ním. Na rovném přehledném úseku jsem ho předjel.
Tím neomlouvám svůj přestupek, jen se snažím nastínit situaci. Dopravní značky B21a jsem si nevšiml. Značky V1a ano, ale mám za to, že jsem karavan předjel v místě přerušované čáry - na křižovatce. Jel jsem po hlavní a je tam křižovatka s odbočkou doprava / je vyznačena dopravní značkou hlavní silnice s dodatkovou tabulkou s tvarem křižovatky. Mám za to, že i policista zmínil, že jsem předjel v křižovatce. Každopádně za křižovatkou pokračuje značení V1a, ale dopravní značka B21a za křižovatkou už není. Místo nemám naježděné, kontroloval jsem situaci podle google map.
Jestli jsem vozidlo předjel opravdu až v té křižovatce, na přerušované čáře, tak předpokládám, že křižovatka značku B21a ruší, nebo se pletu?
Čekám kdy mne předvolají na přestupkovou. Mohu zažádat o video záznam přestupku? Policisté tvrdili, že mají pořízen záznam ze svého vozidla a proto to se mnou nemohou vyřešit na místě i když by moc rádi. Nic jsem nepodepisoval, uvedl jsem, že značku B21a jsem neviděl, což je sice pravda, ale jestli tam je tak je mi jasné, že to není omluva. Je možné, že jsem začal předjíždět těsně před tou křižovatkou, opravdu nevím...
Jak by se celá věc kvalifikovala, kdybych opravdu předjel až v křižovatce za kterou už značka B21a není? Jaké jsou možné sankce, ty za předjíždění na B21a jsem si už prohlédl...Ten záznam mi ukážou, nebo o něj musím zažádat. Nerad bych si ještě přitížil....
Děkuji za rady a tipy.

Reagovat

RE: Zákaz předjíždění B21a

ODBORNÍK3. srpna 2020 (17:32)

Pokud mají záznam, muáte na to právo. Pokud jste předjížděl za hranicí křožovatky, bylo by to jen Jiné porušení povinností Určitě bude dobré mít znalého advokáta.

Reagovat

RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

TAZATEL3. srpna 2020 (23:03)

Děkuji, teď jde o to jak je v tomto případě brána hranice křižovatky. Svého času a není to dlouho byla hranice křižovatky považována 5 metrů všemi směry. Viz. odtah vozidel v křižovatce atp. mně se to netýkalo, ale byl jsem u toho, když policista vysvětloval hranici 5 metrů, od hrany k odbočení, jako hranici křižovatky.
Předpokládám, že policie ten záznam z vozidla má, policista to několikrát opakoval.Já opravdu nevím jak to bylo, nechci zpochybňovat jejich práci, jen bych rád viděl, co a kde jsem udělal. Právníka jsem nehledal, nevím do jaké míry mám šanci uspět, jestli to bylo v prostoru B21a, tak mi asi ani Vorel nepomůže...Jestli jsem to podělal tak jsem připravený za to nést odpovědnost. Moje blbost. Ten záznam mi ukážou?

Reagovat

RE: RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

ODBORNÍK4. srpna 2020 (09:12)

Ano, ukážou. Hranbice je definována x) hranice křižovatky je místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky,

Reagovat

RE: RE: RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

TAZATEL13. srpna 2020 (15:06)

Dobrý den,
velice Vám děkuji za vysvětlení.
Mám ještě jeden dotaz ohledně možné situace spáchání přestupku, která mohla vzniknout.
Jak by byla posouzena situace, respektive, čeho bych se dopustil pokud bych vozidlo začal předjíždět před křižovatkou v místě označeném pouze V1a a předjetí dokončil až za křižovatkou přes V1a a za značkou B21a, která je umístěna až za křižovatkou?
Jsou tam tři podobné úseky hned po sobě a nevím kde přesně jsem začal předjíždět.
Buď v křižovatce, která B21a ruší a následně se po předjetí zařadil přes V1a / za křižovatkou B21a není / - vysvětleno, nebo dle situce popsané v tomto dotazu. Děkuji za případnou odpověď a vysvětlení.
Poslední varianta, ta nejhorší, že jsem začal předjíždět před křižovatkou v místě platnosti B21a a předjíždění dokončil, buď v křižovatce, nebo těsně za ní přes V1a / B 21a za křižovatkou není /. Jak to bylo ukáže až záznam.
Stalo se to 4.7.2020, zatím jsem obsílku neobdržel, čekám, že dorazí každým dnem...mají na to 1 rok?

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

ODBORNÍK13. srpna 2020 (18:40)

Nezlobte se, ale nebudu řešit spekulace. Počkejte si na obvinění.

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

TAZATEL25. srpna 2020 (10:30)

Dobrý den, ano to chápu a za předešlé děkuji.
Podle sdělení policie na místě šlo o předjíždění v místě kde to dopravní značení B21a zakazuje.
Opravdu by mne zajímal právní názor na to, jak se situace posuzuje, pokud předjíždět začnu v místě kde je pouze dopravní značka V1a, případně křižovatka a předjíždění dokončím až v místě za značkou B21a. Jestli se to posuzuje podle značení v místě zahájení předjíždění, zahájení i dokončení, případně jen dokončení předjíždění.
Je to pro mne a možná i ostatní čtenáře zajímavý dotaz, protože pokud by rozhodovalo jen místo kde začnu předjíždět, dalo by se to převést i na situaci, kdy začnu předjíždět na přerušované čáře / bez omezení / a předjetí dokončím už na V1a, případně doplněnou B21a.
Je možné odpovědět jak se taková situace posuzuje? O jaký přestupek se jedná? Děkuji

Reagovat

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Zákaz předjíždění B21a

ODBORNÍK25. srpna 2020 (10:36)

Celé předjíždění musí proběhnout v souladu se zákonem.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Předjíždění v křižovatce
Dobrý den dnes jsem jel po silnici 1.třídy a dojel před sebou jedoucí vozidlo,které jelo asi tak 40km/h jelikož byl sníh nebyly vidět...
9. ledna 2019
předjetí vozidla na plné čáře
Dobrý den, v týdnu jsem dodávkou předjel jiné vozidlo na plné čáře avšak v úseku kde nebyla svislá dopravní značka zákaz...
9. října 2018
Předjíždění
Dobrý den, dnes jsem předjížděl není tam zákaz předjíždění ani plná čára je to v obci na rovince a bylo to večer někdo předemnou jel...
11. září 2014
Platnost značky IP12 Vyhrazené parkoviště, je-li umístěna v křižovatce
Dobrý den. Mám dotaz na konkrétní situaci. Před lety jsem se naučil parkovat v Třebíči na ulici Husova. Je to na přiloženém odkazu na...
10. května 2022
Porušil jsem zákaz předjíždění?
Dobrý den mám dotaz. Jel jsem za pomalejším vozidlem. Měl jsem připojený vozík. Na cestě byl zákaz předjíždění s auty s vozíkem....
5. června 2020


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Zákaz předjíždění B21a v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera