12 bodů

Vše o bodovém systému nejen pro vybodované řidiče

Přejetí plně čáry mezi sbíhajícími se pruhy v křižovatce (dotaz k bodovému systému)

Přejetí plně čáry mezi sbíhajícími se pruhy v křižovatce

TAZATEL16. května 2020 (00:28)

Dobrý den,

mám jeden pruh a k němu se zprava přidává druhý (oba ve stejném směru, není tam dej přednost, prostě dvě jednoproudé silnice se spojí v jednu dvouproudou). Na prvních pár metrech je mezi oběma pruhy plná čára, potom se z ní stává přerušovaná a po asi sto metrech je křižovatka, kdy první pruh slouží pro odbočení vlevo a druhý pro jízdu rovně.

O jaký přestupek se jedná, když z toho prvního přejedu do druhého ještě v místě, kde je čára plná?

Bonusová otázka: Výše zmíněným způsobem přejedu do druhého (pravého) pruhu v dobré víře, že auto, které je přede mnou, chce pokračovat stejným pruhem (v momentě kdy já se chystám přejet plnou, on by měl dávat blinkr, protože přerušovaná pro něj už začíná). Po přejetí se dostanu lehce před úroveň tohoto auta a jeho řidič začíná dávat blinkr. Je zřejmé, že o mě ví ( v jeden okamžik jedu dostatečně před ním) a očekávám, že se zařadí za mě, protože hned předemnou je další auto a nemá se kam zařadit. Řidič se ovšem zachová jinak, zrychlí tak, aby se dostal lehce před mojí úroveň (ale pořád se naše auta tak z padesáti procent překrývají) a začne přejíždět do mého pruhu. Nezbývá mi nic jiného než prudce brzdit. Chápu, že dotyčného mohlo moje porušení pravidel naštvat (i když jak jsem napsal, pokud by svůj úmysl dal vědět dřív/včas, tak bych svůj manévr neudělal), nicméně by mě zajímalo jak by se na jeho chování dalo nahlížet z hlediska práva. A jak by podle vašeho názoru Policie hodnotila situaci jako celek (pokud by existoval záznam z mojí palubní kamery).

Děkuji

Reagovat

RE: Přejetí plně čáry mezi sbíhajícími se pruhy v křižovatce

ODBORNÍK16. května 2020 (08:55)

Váš přestupek je toto:
Jiné porušení povinností
Jinak: Poradna k bodovému systému

Na této stránce máte možnost vložit dotaz související s bodovým systémem nebo dopravními přestupky. Nepokládejte však prosím dotazy na hypotetické situace ani dotazy typu "co mi hrozí, když nebudu respektovat ..." - na takové dotazy nebudeme odpovídat.

Svůj dotaz se snažte formulovat co možná nejvýstižněji a přesně, aby bylo možné konkrétně odpovědět. Řada obecných situací je popsána přímo na těchto stránkách, viz např. informace k podání námitky nebo další stránky dostupné po registraci a přihlášení.

Dříve než vložíte dotaz, přečtěte si prosím pečlivě vše o příslušném problému (viz navigace v horním menu, popř. zalistujte ve starších příspěvcích Poradny). Tato poradna je bezplatná, umožní Vám se zorientovat a nenahrazuje právní pomoc ke konkrétní kauze.

Reagovat



Pomohly Vám tyto informace? Ohodnoťte prosím...
 

Podobné dotazy

Přednost na křižovatce s pruhy
Dobrý den, rád bych se zeptal na přednost na této křižovatce bez jakýchkoliv značek:...
27. května 2021
předjíždění
Dobrý den, podjížděl jsem pod dálnicí a z dálnice sjelo auto a zařadilo se přede mne. Nechtělo se mi prudce brzdit, tak jsem ho předjel z...
30. června 2012
podjíždění zprava?
dobrý den, dnes se mi stala velice nepříjemná situace při jízdě v obci, kde se za křižovatkou rozšiřuje silnice do dvou pruhů ve stejném...
31. srpna 2014
Přikázaný směr jízdy
Dobrý den, jel jsem po hlavní silnici (o jednom pruhu), při jízdě byla popravu značka “přikázaný směr jízdy rovně”, následovalo za...
27. října 2021
Změna jízdního pruhu u křižovatky
Dobrý den, mám na Vás dotaz na který marně hledám odpověď ohledně přejíždění z pruhu do pruhu u křižovatky. Pokud před křižovatkou...
22. dubna 2022


Vyhledávání v Poradně


Ostatní příspěvky v poradně k bodovému systému:

Na této stránce je zobrazen příspěvek Přejetí plně čáry mezi sbíhajícími se pruhy v křižovatce v poradně k bodovému systému na webu 12bodů.cz. Můžete se podívat i na ostatní dotazy nebo rovnou vložit nový dotaz.

Navigace:

Sdílejte...

Mohlo by se hodit...

Autokamera